Fysiotherapie voor de Ruiter
Voor de ruiter is het belangrijk om zelf fysiek goed fit te zijn om de paardensport goed te kunnen beoefenen. Gelukkig is de ruiter zich steeds meer bewust van de invloed van de ruiter op het paard. Hoe beter de ruiter in conditie en balans is, hoe effectiever zij hulpen aan het paard kunnen geven.
Bij veel ruiters ontstaan links- rechts verschillen tijdens het rijden, doordat ze eenzijdig sterker zijn, de hulpen minder gecontroleerd kunnen geven of een scheve houding hebben. Als je bewust bent van je eigen coördinatie is het gemakkelijk te begrijpen waarom je paard op bepaalde hulpen reageert en dat het niet alleen aan het paard ligt als een oefening rechts of links om makkelijker gaat. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de verschillen tussen links en rechts zo klein mogelijk zijn.
Bij paardensport speelt coördinatie en balans een belangrijke rol om goede en gedoceerde hulpen te kunnen geven. Om dit te trainen kun je verschillende coördinatieoefeningen leren.
Nu ik enige tijd werkzaam ben als (dier)fysiotherapeut, heb ik gemerkt dat ook de ruiter vaak om begeleiding vraagt. Goede begeleiding tijdens het revalideren van een paard is erg belangrijk om recidieven te voorkomen. Een goede zit is belangrijk en kan zéér van invloed zijn op het bewegingsapparaat van het paard. Wanneer de ruiter niet in balans zit, moet het paard zich compenseren. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld rugklachten bij het paard ontstaan.
Het kan voorkomen dat “een goed zit” niet mogelijk is vanwege een lichamelijke klacht of door een beperking van de ruiter. Een vastzittende schouder of rug kan al een grote belemmerende factor zijn. Lichamelijke klachten gaan niet altijd vanzelf over. Ik begeleid ruiters hierin. Samen zoeken we waar de klacht vandaan komt. Door verschillende oefeningen verminderen we de klachten en komt de ruiter weer beter in balans te zitten.
Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.